Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Aλλεργιολογίας και Kλινικής Aνοσολογίας (EAACI) ένα webinar με θέμα την διατροφή και τις τροφικές αλλεργίες.
Οι νέες διατροφικές τάσεις σε σχέση με την υγεία
Συζητήθηκαν οι νέες διατροφικές τάσεις σε σχέση με την υγεία. Ειδικότερα αναδείχτηκε ότι η μειωμένη κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ευεργετική, αλλά χωρίς υπερβολές. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στους ενήλικες ώστε να μην εμφανιστούν ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Αλλά ειδικά στα παιδιά για να αποφευχθούν προβλήματα στην ανάπτυξη.
Είναι απαραίτητη η διατροφική συμβουλευτική. Ειδικά για όσους θέλουν να ακολουθήσουν βιγκαν διατροφή και έχουν τροφικές αλλεργίες.
Στους ανθρώπους με τροφικές αλλεργίες, είναι πολύ σημαντική η ακριβής ταυτοποίηση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες δίαιτες. Χρειάζεται επίσης ενδελεχής έρευνα και ενημέρωση των ασθενών για το ποιες είναι οι διασταυρούμενες αντιδραστικότητες ανάμεσα στις διαφορετικές τροφές (πχ. Λούπινο και φυστίκι αράπικο), ώστε να αποφεύγονται με αποτελεσματικότητα.
Ένα ειδικό κεφάλαιο αποτέλεσε η σχέση διατροφής, ανοσιακής λειτουργίας και αλλεργιών.
Είναι συχνή η ερώτηση «τι να φάω για να ενισχύσω το ανοσιακό μου σύστημα;». Μια πρόσφατη ομοφωνία ήρθε να απαντήσει συνολικά σε αυτό, υποβάλλοντας τις κατευθύνσεις για μια υποστηρικτική δίαιτα του ανοσιακού συστήματος στις αλλεργίες.
Η δίαιτα αυτή αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο κ.α.). Συμπληρωμένη από ξ.καρπούς και τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά.
Το 60% είναι καλό να αποτελείται από τροφές φυτικής προέλευσης. Το 40% από τροφές ζωικής προέλευσης όπως λιπαρά ψάρια, άπαχο κρέας ή πουλερικά, ζυμωμένα γαλακτοκομικά, αυγά.
Συζητήθηκε τέλος η λειτουργική έλλειψη σιδήρου στους αλλεργικούς, και πως η αναπλήρωσή του μαζί με ιχνοστοιχεία και «ντυμένος» δηλαδή περίκλειστος με ειδικές πρωτεΐνες, μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει φαρμακευτική παρέμβαση για την μείωση των αλλεργικών συμπτωμάτων αλλά και για την πρόληψη των αλλεργιών.